Un viatge musical a Manchester: col·laboració amb la Chetham’s School of Music

Un viatge musical a Manchester: col·laboració amb la Chetham’s School of Music

El ja tradicional viatge de primer de batxillerat ens ha portat aquest febrer de 2025 a la prestigiosa Chetham’s School of Music de Manchester, institució amb la qual compartim vincles dins la xarxa YMTE. Abans de la pandèmia ja s’havia intentat iniciar un projecte conjunt, que malauradament no es va poder dur a terme. No obstant això, vam poder reprendre el contacte amb aquesta institució britànica en les diferents conferències anuals de la xarxa fins que finalment, el maig passat, vam concretar el projecte que ara hem fet realitat.

Immersió en un sistema diferent

A la Chetham’s School of Music, a diferència de la nostra escola, on l’assignatura d’agrupacions es fa cada dimecres a la tarda, s’aturen totes les activitats acadèmiques durant una setmana per donar pas a diferents programes d’agrupacions. Aquest model s’assembla més a l’organització d’una orquestra professional, i això permet que els alumnes participin en diverses formacions al llarg de la setmana.

Els nostres estudiants van poder integrar-se en aquesta dinàmica i participar de diversos projectes orquestrals, com dues orquestres simfòniques, una banda i una orquestra de saxòfons. Els alumnes de piano, per la seva banda, van rebre classes d’instrument, d’educació corporal i van cantar al cor. 

L’inici del viatge

El divendres 7 de febrer iniciarem l’aventura amb un vol fins a Manchester, seguit d’un trajecte en tren fins al centre de la ciutat. A les 14.30 h, el director de l’escola, Tom Redmond, ens donà la benvinguda i ens mostrà les impressionants instal·lacions. Posteriorment, els nostres alumnes van instal·lar-se a la residència pròpia que aquesta institució té, compartint així habitacions amb els estudiants del centre. Finalment, aquella mateixa tarda, començaren els primers assajos.

Un repertori ric i divers

Durant aquesta setmana intensa de treball, els nostres alumnes van poder treballar un repertori variat i exigent, amb peces de compositors d’estils i èpoques ben diferents, amb gran presència de música britànica i d’obres de dones compositores. Aquest és el repertori que es va treballar:

Segons ens explicà Tom Redmond, aquest programa va ser concebut com una «llista de reproducció» que permet treballar i escoltar música de diferents estils i èpoques. Ens va semblar una proposta molt innovadora i diferent d’allò que estem acostumats.

Descobrint Manchester

Els nostres alumnes també van gaudir de temps lliure, que van aprofitar per estudiar a les instal·lacions de l’escola i  per explorar la ciutat. Aquestes són algunes de les visites culturals que vam fer:

  • Science and Industry Museum: dedicat a la revolució industrial i a les innovacions científiques i tecnològiques.
  • People’s History Museum: centrat en la història del moviment obrer i els drets civils al Regne Unit.
  • Manchester Art Gallery: amb una extensa col·lecció d’art britànic i europeu.
  • Manchester Museum: amb exposicions sobre arqueologia, dinosaures i cultures antigues.
  • The John Rylands Library: una biblioteca neogòtica amb una col·lecció excepcional de manuscrits antics i el famós “Papir P52”, el fragment més antic conegut del Nou Testament.
  • Manchester Cathedral: amb els seus  impressionants vitralls medievals, el majestuós altar i una arquitectura gòtica espectacular. 

També van poder passejar i observar l’arquitectura d’herència industrial de la ciutat, amb els típics edificis de maó vermell, o descobrir l’art urbà que s’amaga en diferents racons de Manchester.

Experiència i concerts

El dijous 13 de febrer, una de les orquestres va participar en un concert en una escola pública de primària de Bolton, un centre ubicat en un entorn molt desfavorit. El concert s’emmarcava en la tasca social que Chetham’s duu a terme regularment i va ser una experiència molt enriquidora, tant per als nostres estudiants com per als infants de Bolton que, en molts casos, van escoltar una orquestra en directe per primera vegada.

Aquella mateixa tarda, a la Stoller Hall, l’auditori de la Chetham’s School, es va celebrar el concert de l’orquestra filharmònica, la banda i el grup de saxòfons, on vam poder gaudir d’un repertori que incloïa concerts per a trompa i violoncel, amb solistes de la mateixa escola. 

El divendres 14 de febrer al matí vam poder visitar la Royal Northern College of Music. Els alumnes de violí van rebre classe de Ben Holland, professor del centre, amb qui vam establir contacte gràcies a un exalumne nostre. Després vam fer una visita guiada per les instal·lacions de la RNCM i ens van obsequiar amb una bossa de record d’aquest centre.

A la tarda, vam visitar la Chetham’s Library. Fundada el 1653, és la biblioteca pública més antiga del Regne Unit i està situada en un edifici medieval de 1421. La seva impressionant col·lecció inclou llibres i manuscrits de gran importància nacional i internacional. Vam poder seure a l’alcova on Marx i Engels van desenvolupar les seves idees revolucionàries durant l’estiu de 1845, i que desembocarien en la creació del manifest comunista, obra clau en la història del pensament polític.

 

Finalment, aquell mateix vespre, va concloure la setmana de treball orquestral amb un concert simfònic a la Stoller Hall, on part dels alumnes tocaren a l’orquestra mentre els alumnes de piano cantaren al fragment de la simfònica núm. 2 de Gustav Mahler.

Una experiència musical inoblidable

Finalment, el dissabte 15 de febrer, ens vam acomiadar de Manchester i vam tornar a Barcelona després d’una setmana molt intensa i enriquidora. Creiem que ha estat una experiència musical molt interessant, en un entorn artístic diferent, així com un gran intercanvi cultural que ens ha permès fomentar la col·laboració internacional i enfortir vincles amb institucions similars a la nostra. Valorem molt positivament aquests intercanvis, que sens dubte deixen una empremta duradora en la trajectòria acadèmica i personal dels nostres alumnes.